Visar mina bilder som som jag har tagit.

USA

I maj 2012 gjorde jag en resa till USA som hade namnet Stora Musikresan, Resan började i New Orleans Louisiana och slutade i Narsville Tennessee.
I New Orleans började resan med en rundvandring i de franska kvateren. Rundvandringen avslutades med ett besök på en jazzbar där en av New Orleans stora jazz personligheter John Royen berättade om jazzens historia från Scott Joplins ragtimemusik över Jelly Roll Mortens Dixiland till Fats Wallers swing. Efter genomgången av jazzens historia promenerade vi ner till legendariska J&M Studios där Rick Coleman berättade om hur Rytmen and Blues blev Rock and Roll. Många av New Orleans stjärnor som Fats Domino, Little Richard och många andra började sin karriär där, men även stjärnor som Ray Charles kom till den här studion för att spela in skivor. I dag är studion en tvättinrättning men det hänger fortfarande guld skivor på på väggarna som erinrar om studions storhets tid. Dagen avslutades med middag och dixilandmusik på hjulångaren Natchez på Mississippi floden. Dan efter gör vi en sightseeing tur i New Orleans ¨där vi bl.a fick se The Superdome. Vi fortsätter till New Orleans lågland som ligger på den södra sidan av Mississippi floden. Det var här som orkanen Katrina oraskade en av de största naturkatasroferna i New Orleans historia. Vi besöker platsen och huset där Fats Domino växte upp och bodde tills han blev sjuk och flyttade till sin dotter Adoncica utanför New Orleans. Vi fick äran att besöka Fats Domino hos sin dotter. Färden fortsatte norr ut till Natchez och mot Tennessee. Innan vi lämnar Louisiana besöker vi ett av många sumpområden som finns i Louisiana. Han som
guidede oss var John Royen som vi hade träffat tidigare och berättat om jazzens historia. Vi fick uppleva en naturupplevese över det vanliga. Med båt på floderna for vi igenom ett träsk område där träden var över hundra år gamla och ett djurliv med alligatorer som simmade och solade sig och hägrar som som visade sin allra finaste sida.

Dan efter gjorde vi ett besök i Ferriday där vi träffade Jerry Lee Lewis syster Frankie Jean som bor kvar i barndomshemet där Jerry Lee växte upp. Vi forsatte vår resa norr ut till Leland där Pat Tohmas mötte upp och berättade om bluesens historia, hur den föddes genom det hårda livet i den amerikanska södern. Resan gick norr ut till Clarksdale där vi gjorde ett stopp för att uppleva den känsla som Robert Johnson hade när han spelade in sin klassiska Crossroad blues.På väg till Memphis besöker vi Tunica som är en av Amerikas största casino städer. Där intar vi middag. Det var ett gående bord med rätter från all världens hörn.

I Memphis gör vi en tur på Beale street, den stora affärs- och nöjesgatan. Vi besöker Memphis Rock´n´Soul Museum och får en inblick i Memphis musikhistoria. Därefter blir det en tur i Gibson Guitar Factory . Där ser vi hur den legendariska Gibson Guitaren tillverkas. Efter lunch besöker vi legendariska Stax studio . Otis Redding, Same and Dave, Booker T. and the MGs och många andra stjänor har spelat in otaliga hit här. Från en legendarisk skivstudio till en annan, Sun Studio . Sam Philips startade skivstudion 1952 för att unga talanger skulle få en chans att spela in skivor. Här har många artister börjat sin karriär. Johnny Cash, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis och kanske den mest kända Elvis Presley. Men också många bluesartister har spelat in skivor här. Dan efter egnades hela dagen åt Elvis Presely. Vi fick se den första bostaden som familjen flyttade till och skolan där han studerade. Vi såg också det första huset som han köpte till sina föräldrar. Dagen i Memphis avslutades med ett besök på Elvis Preselys Graseland . Vi såg hans bostad, flygplan, bilar och hans grav. På väg till Nashville stannade vi till i Casey Jones Village som ligger utanför Jackson. Där åt vi middag i en speciell västern miljö.

Vi är framme i Nashville på kvällen. Dagen efter börjar vi med ett besök på ”Mother Church of Country Music”, Ryman Auditorium. Här sände man ut under 30 års tid anrika Grand Old Opery. Artister som Hank Williams och många fler har stått på scenen här. I dag är det ett museum. Efter besöket på Ryman Auditorium begav vi oss till Hendersonville Memory Gardens som är en begravningsplats som ligger utanför Nashville. Där ligger Johnny Cash begraven tillsammans med hans fru June Carters släkt. Där fick vi möta Johnny Cash bror Tommy Cash som berättade om sin bror och om livet som artist i Nashville. Eter besöket på kyrkogården åt vi lunch på Wildhorse Saloon där vi fick pröva på att dansa square dance. Därefter var det besök på Country Music Hall of Fame . Det är en ära att få komma med i Music Hall of Fame för en musikartist.Vi fortsatte till RCA Studio B. Det var här som Chet Atkins skapade det berömda Nashville soundet ”Music City USA” på 60-talet. Doly Parton , Elvis Presely och många fler har spelat in hits här. Dagen efter som var den sista dagen på den här resan mötte Charlie MaCoy up och guidade oss genom Nashvilles musik historia. Vi besökte den delen av Nashville där många av countrystjärnorna bor. Vi fick också tillfället att besöka två av Nashvilles countrypersonligheter Little Jimmy Dickens och Billy Swan i deras hem. Dagen och hela resan avslutades på kvällen med ett besök på Grand Ole Opry som är ett omtyckt direkt sänt verite program i radio . Kvällen och resan avsutades med middag på Aquarium Restaurant .

© 2019 Min Portfolio

Tema av Anders Norén